Dit rådighedsbeløb har stor betydning for din daglige økonomi, men også dine muligheder for at låne penge til fx boligkøb. Det er derfor meget naturligt at overveje, hvilke tiltag du kan gøre for at opnå et højere rådighedsbeløb.

Udregning af rådighedsbeløb

Dit rådighedsbeløb er det beløb, som du står tilbage med, når du har betalt alle dine faste udgifter. Rådighedsbeløbet beregnes ud fra dine samlede indtægter efter skat, hvorefter dine faste udgifter trækkes fra. Faste udgifter betragtes som de udgifter, som du ved skal betales regelmæssigt fx månedligt eller kvartalsvist. Jo lavere dine faste udgifter er, des højere rådighedsbeløb. Dine faste udgifter kunne fx være:

Boligudgifter som fx:
Husleje, boliglån, ejendomsskat, vand, internet, varme, gas, el og generelt vedligehold

• Transportudgifter til fx:
Offentlig transport, billån, benzin, el til elbil, ejerafgift, vægtafgift og reparationer

• Pensions- og forsikringsudgifter til fx:
Ratepension, fagforening, A-kasse, ulykkesforsikring, indboforsikring, ansvarsforsikring og bilforsikring

• Børneudgifter til fx:
Børnebidrag, dagpleje, vuggestue og fritidsklub

• Udgifter til stiftet forbrugsgæld:
Afdrag og rente på forbrugslån eller SU-lån og kassekredit

Efter du har betalt dine faste udgifter, så skal dit rådighedsbeløb kunne dække dit forbrug til mere variable udgifter. Disse kunne fx være:

  • Generelle husholdningsudgifter som fx dagligvareindkøb, take-away, tøj og sko
  • Personlig pleje som fx frisørbesøg, make-up og hudpleje
  • Underholdning som fx streamingtjenester og TV-pakke
  • Fornøjelser som fx restaurantbesøg, rejser, biografture og museumsbesøg
  • Uforudsete og løbende udgifter til fx opsparing, en ny telefon eller støvsuger og gaver

Hvad bør et rådighedsbeløb ligge på?

Dit rådighedsbeløb bruges som en indikator for, hvor sund din økonomi er. Det vil sige, om du har råd til det forbrug, som en person eller familie af din størrelse typisk har. Dit rådighedsbeløb fortæller også noget om, hvor modstandsdygtig din økonomi er, hvis du får uforudsete udgifter.

Ifølge Finanstilsynets vejledning bør rådighedsbeløbet som minimum ligge på:

  • 6.720 kr./måned for enlige
  • 11.400 kr./måned for par
  • Derudover 2.500 kr./måned pr. barn

Bankerne følger som oftest Finanstilsynets vejledning om rådighedsbeløb ift. kreditgodkendelse, men de laver også ofte deres egne vurderinger og satser.

Hvordan får jeg et højere rådighedsbeløb?

For at få et højere rådighedsbeløb kan du gøre to ting:
Skær ned på dine faste udgifter og/eller forøg dine indtægter:

Sådan skærer du ned på dine faste udgifter

Få et højere rådighedsbeløb ved at tage cyklen på arbejde

For at skære ned på dine faste udgifter er det en god idé at starte med et klart overblik. Her kan du fx starte med at lægge et budget for at kortlægge alle dine indtægter og udgifter.

Når du har fået overblik over dine faste udgifter, bør du overveje dine behov. Står du fx i en situation, hvor du potentielt ikke skal bruge to biler og i stedet kan overveje at cykle, eller kan du skære på energiforbruget ved at spare mere på vand, varme og el?

For at skære ned på dine faste udgifter er det en god idé at starte med et klart overblik. Her kan du fx starte med at lægge et budget for at kortlægge alle dine indtægter og udgifter.

Når du har fået overblik over dine faste udgifter, bør du overveje dine behov. Står du fx i en situation, hvor du potentielt ikke skal bruge to biler og i stedet kan overveje at cykle, eller kan du skære på energiforbruget ved at spare mere på vand, varme og el?

Sådan øger du dine indtægter

Hvis du ønsker et højere rådighedsbeløb, så er der flere måder, hvorpå du kan øge dine udgifter. Den oplagte er, at du kan arbejde mere. Det kan fx være i form af at tage flere timer på dit nuværende arbejde eller få dig et deltidsjob.

Hvis du ikke ønsker at skulle arbejde mere, så kan du i stedet overveje at bede om en lønforhøjelse på dit arbejde. Måske har du arbejdet ekstra hårdt i en periode og leveret gode resultater, der kan bruges som argument for en lønstigning. Hvis det ikke kan lade sig gøre på dit nuværende arbejde, så kan du overveje at søge job et andet sted. Ofte kan der hentes gode lønstigninger ved at skifte til en ny arbejdsplads.

En anden mulighed er at skabe en passiv indkomst. Dette kan fx være i form af at lave indhold til Youtube, skrive bøger eller sælge brugte ting.

Går du glip af et højere rådighedsbeløb?

Vores samarbejdspartnere har ved hjælp af uvildig finansiel rådgivning hjulpet tusindvis af danskere med at opnå besparelser, der har givet dem et højere rådighedsbeløb. Og de kan potentielt også hjælpe dig. Find dine mulige besparelser til et gratis og uforpligtende rådgivningsmøde.

Top