Hvert andet år får alle boliger i Danmark en offentlig ejendomsvurdering. Men i 2020 lader den vente på sig grundet den verserende Corona-krise. Det er Skat, der står for vurderingerne samt offentliggørelse af disse, men lige nu er det boligskattesystemet, der skal laves om, hvorfor det tager ekstra tid.

Men hvorfor laves der en offentlig ejendomsvurdering? Det gør der blandt andet af den årsag, at du betaler nogle skatter i form af grundskyld og ejendomsværdiskat. Disse sættes efter kommune, men i den grad efter Skats offentlige ejendomsvurdering. Derfor er det for staten en vigtig ressource, hvorfor en udskydelse ikke er optimalt. Særligt ikke, hvis den skal stige.

Er ikke altid retvisende

Egentlig er en offentlig ejendomsvurdering tilsigtet at skulle afspejle ejendommens værdi. Men det har ikke altid været tilfældet, hvorfor der blev iværksat en reformation af boligskattesystemet, som nu er den, der lader vente på sig.

Tilbage i 2013 blev det vedtaget, at der skulle laves offentlige ejendomsvurderinger ud fra et mere retvisende system, som er opdateret efter de nye skattesystemer. I 2013 blev de nye vurderinger ikke gjort til offentligt skue, hvorfor man valgte at gå tilbage til de satser, man kørte med i 2011.

Skat er derfor sat på sagen, så der kan designes en ny model, som er mere retvisende og brugbar for både stat og boligejer. Det forventes dog, at der træder en ny offentlig ejendomsvurderingsats i kraft mellem 2020 og 2022, som indtager en interim dækning, da det nye boligskattesystem først forventes at være klar i 2024.

Sådan finder du din egen offentlige ejendomsvurdering

Har du ikke selv helt styr på, hvordan din ejendom er vurderet, ligger data offentligt tilgængeligt, så du altid kan tilgå dem og se, hvad din bolig står til lige nu.

Du finder siden her: https://ois.dk/

Det er dog vigtigt at understrege, at de data, du finder på siden – særligt, hvis du slår andre adresser op, ikke må deles offentligt. De skal forblive på siden, hvor de er tiltænkt som et opslagsværk.

Hvordan udregnes en vurdering?

Den offentlige ejendomsvurdering udregnes på baggrund af nogle skøn. Der er ikke at tale om en fysisk besigtigelse af ejendommen, men man tager udgangspunkt i gængse karakteristika. 

Vil du have en mere præcis vurdering af din bolig, skal du have fat i en mægler, der kommer fysisk ud til dig og besigtiger din ejendom. Du kan også prøve denne boligberegner, vi selv har udviklet. Så får du et mere realistisk billede, da den offentlige ikke er opdateret.

 

Kontakt os for uforpligtende rådgivning

Har du brug for at tale med os vedr. situationen lige nu, er vi parate til at hjælpe dig. Det koster ikke noget. Du kan kontakte os på telefon 30 74 07 29 eller på info@danskboligvurdering.dk.

Vi ser frem til at høre fra dig.

 

Top