Der findes mange teorier om, hvornår det bedste tidspunkt at købe bolig er. Handelsaktiviteten på boligmarkedet er delvist sæsonpræget, men du kan ikke spå om, hvornår netop din drømmebolig kommer til salg. Sæsonerne bærer samtidig fordele og ulemper med sig for både købere og sælgere.

Hvis du drømmer om at købe en bolig, skal du derfor overveje følgende:

Højsæson og lavsæson

Typisk betragtes forår og sommer som højsæson for at sætte boligen til salg. Som køber kan du i disse måneder derfor se på et større udvalg af boliger. Det skyldes blandt andet, at boligsælgere ofte mener, at deres bolig præsenteres bedre i de lyse og blomstrende måneder. Det øger handelsaktiviteten, da der kommer flere aktive købere i markedet. Men det betyder samtidig, at boligpriserne ofte stiger en smule grundet den højere efterspørgsel. Du risikerer dermed at skulle betale mere for din udsete drømmebolig.

Hvis du derimod er på boligjagt i vintermånederne, så vil du opleve mindre konkurrence. Det giver dig mulighed for potentielt at få et afslag i salgsprisen på dit nye hjem.

Drømmeboligen kræver en underskrift

Selvom der er tale om højsæson og lavsæson på boligmarkedet, så ved du aldrig, hvornår netop din drømmebolig kommer til salg. Det er heller ikke sikkert, at en bolig forbliver på markedet blot fordi, at den er til salg under en potentiel lavsæson. Der vil året rundt altid foregå en vis aktivitet på boligmarkedet uagtet hvilken måned, vi befinder os i. Andre købere kan nemt have fået øje på samme bolig som dig. Du må derfor ikke tøve for længe, når du først har fundet den bolig, du drømmer om.

Det bedste tidspunkt at købe bolig er dermed svært at udpege udelukkende fra et sæsonperspektiv.

Det aktuelle renteniveau

Når du skal købe en bolig, så skal du som oftest låne penge i banken til boligfinansieringen. Renteniveauet har dog stor indflydelse på, hvem der kan låne penge og hvor meget man kan låne. Hvis renten i markedet er høj, så er det dyrere at blive boligejer, da du skal betale en højere ydelse. Til gengæld har renten formentligt presset boligpriserne ned, og du kan derfor købe en billigere bolig.

Typisk varierer renten på boliglån mellem 3-15 pct. afhængig af, hvordan markedet ser ud på boligkøbstidspunktet. Som udgangspunkt skal du gå efter at få så lav en rente som muligt. Men hvis du planlægger at købe en bolig, hvor du skal bo i mange år, så får en høj rente på købstidspunktet dog ikke den store betydning for dig. Det skyldes, at du med et fastforrentet boliglån kan nedkonvertere, hvis renten falder senere. Hvis renten i stedet stiger, så kan du opkonvertere og skære en bid af din restgæld.

Dokumenter udfyldes

Hjælp fra en uvildig finansiel rådgiver

Det er svært at ramme det bedste tidspunkt at købe bolig. Det afhænger af både dine personlige præferencer og den aktuelle situation på markedet. Du kan dog stille dig bedst muligt i en købssituation ved at have en uvildig finansiel rådgiver med på din side. En uvildig finansiel rådgiver kan hjælpe dig med at se markedssituationen igennem, finde det rette boliglån til dine behov, blive godkendt til din udsete bolig og få handlen helt i hus.

Gennem os kan du få et gratis rådgivningsmøde hos en uvildig finansiel rådgiver, som ser dine muligheder igennem og giver dig konkrete løsningsforslag til din situation.

Top