Hvis du står og skal til at købe en bolig, så vil du snart møde overvejelserne om, hvordan du skal finansiere købet. Måske har du tænkt: Hvordan finansierer jeg min bolig? For lånemarkedet kan virke enormt forvirrende. Derfor giver vi dig her et letforståeligt overblik over en potentiel finansiering af boligens købesum. Her er den typiske sammensætning et realkreditlån, et banklån samt egen udbetaling.

Realkreditlån – 80 % af finansieringen 

Et realkreditlån er typisk den billigste måde, du kan finansiere dit boligkøb. Når du køber en helårsbolig, så vil du ved et realkreditinstitut kunne låne op til 80 % af købesummen. Ved køb af et fritidshus kan du derimod kun kan låne op til 75 % af købesummen. Realkreditinstituttet tager sikkerhed i din ejendom ved at udstede obligationer på lånet, som investorer så køber. Det er dermed investorerne, som i princippet låner dig pengene, mens realkreditinstituttet formidler lånet.  

Du betaler af på dit realkreditlån over en løbetid på typisk 30 år ved at betale en ydelse, som består af selve afdraget på lånet, renter og et bidrag. Afdraget er det, du betaler af på lånet. Renten er det beløb, du betaler til investorerne og bidraget er et administrationsgebyr, du betaler til realkreditinstituttet for at formidle lånet. I øjeblikket er renten meget lav på realkreditlån, og det er dermed billigere for dig at låne penge til drømmeboligen.

Banklån – 15 % af finansieringen 

Du kan låne 15 % af boligens købesum i banken. Banken tager ved boliglån sikkerhed i din bolig, ligesom realkreditinstituttet gør. Realkreditinstituttet har dog en bedre sikkerhed. Det betyder, at hvis du ikke kan betale dine ydelser og må sælge boligen, så får realkreditinstituttet sine penge tilbage først. Det har indflydelse på renten, som derfor ofte er højere på et banklån.  

Et boliglån i banken løber ofte i 10 til 20 år. Størrelsen af lånet afhænger af prisen på boligen, samt hvor mange penge du selv har til udbetalingen. Boliglån er relevante, når du vil købe, renovere eller bygge en bolig. Men hvis du er i tvivl om, hvordan du skal navigere i lånejunglen, så kan uvildig finansiel boligrådgivning være værdifuldt. En uvildig finansiel boligrådgiver er på din side, og kan hjælpe dig gennem hele processen. Rådgiveren kan fx hjælpe dig med at forhandle boligens pris samt forhandle med bank og realkreditinstitut, så du kan få en højere kreditgodkendelse. Få et gratis rådgivningsmøde her.

Din egen udbetaling – 5 % af finansieringen 

Det er et krav i banken og hos realkreditinstituttet, at du kan betale minimum 5 % af udbetalingen selv. Udbetalingen er de penge, du selv har sparet op, og de udgør de sidste 5 % af finansieringen. Hvis du fx har tjent penge på et boligsalg, eller selv har en stor opsparing, så er det naturligvis muligt at lave en højere udbetaling end de 5 %, så du mindsker dit banklån. 

Høje boligpriser kan give dig en højere udbetaling 

Hvis du går med tankerne om at købe en ny bolig, fordi du måske ønsker mere plads eller drømmer om at bygge selv, så kan du nyde godt af det nuværende boligmarked. De høje boligpriser kan nemlig sikre dig en høj værdi for din nuværende bolig, så du opnår mere til udbetalingen af din nye bolig. Du kan på få minutter få vurderet din bolig online med vores gratis prisberegner

Hvis du overvejer at omlægge dine nuværende lån, eller har spørgsmål i forbindelse med lån til dit nye boligkøb, så kan du få et gratis rådgivningsmøde med en økonomisk rådgiver. De kan rådgive dig i netop din økonomiske situation, så du får den bedste løsning. Vi håber, at vi har besvaret spørgsmålet: Hvordan finansierer jeg min bolig? Ellers er du velkommen til at udfylde vores kontaktformular her.

 

Top