Du er nu ved at ramme sidste fase af dit boligsalg, nemlig en aftale mellem køber og sælger.

Når der er kommet en køber til din bolig, skal der forhandles om pris og derefter udarbejdes en købsaftale. Selvom begge parter har underskrevet, har køber stadig en fortrydelsesret.

Fortryder køber handlen, skal dette meddeles senest seks hverdage efter den underskreven købsaftale. I denne situation rådfører køber sig ofte med sin bank og en køberrådgiver.

Først efter fortrydelsesretten er udløbet, kan du med sikkerhed fejre dit hussalg.

Vi vil herunder gå igennem de sidste faser af et boligsalg.

Bud og forhandling

Nu handler det ikke længere om prisstrategi og markedsføring, men om at imødekomme bud og forhandling. Uanset antallet af potentielle købere er der nogle faste spilleregler, som gør sig gældende. Ejendomsmægleren er forpligtet til at forelægge alle købstilbuddene for dig.

Efterfølgende har du indflydelse og vælger derfor selv det videre forløb. Der kan være betingede handler, hvor køber selv skal have solgt egen bolig først eller der kan være flere købere til din ejendom.

Først og fremmest er det en cadeau til dig og din bolig, at flere boligkøbere er interesserede. Her skal alle tilbuddene forelægges hos dig, hvor du selv har mulighed for at vælge og acceptere en af buddene.

Du kan dermed have den endelige køber til din bolig. De fleste tilfælde er der et bud og så en forhandling om pris og andre vilkår, som f.eks. at gardiner medfølger eller retten til at overtage boligen på en bestemt dato.

Købsaftale

Når den rette køber er fundet, og prisen er blevet forhandlet, udarbejdes der en købsaftale. Købsaftalen indeholder mange vigtige oplysninger om ejendomshandlen og gennemføres derfor af ejendomsmægleren eller ejendomsmæglerens sagsbehandler. Salgsopstillingen og ejendomsrapporten er blandt andet også en integreret del af købsaftalen.

Det er altid en god idé at gå alle dokumenter og oplysninger igennem.

Du kan med fordel løbe det igennem med en advokat, men din ejendomsmægler er her din rådgiver i selve købsaftalen, og du kan trygt stole på at ejendomsmægleren er DIN rådgiver og ikke købers.

Ejendomsmægler skal nok sætte dine behov og ønsker først og sørge for at handlen går igennem på bedst mulig vis.

Selvom købsaftalen er underskrevet og godkendt af begge parter, har køber som tidligere nævnt mulighed for at fortryde handlen. Købsaftalen er endelig, når forbeholdene er opfyldt.

Vigtigt: Du skal være opmærksom på, at det er en endelig og bindende skriftlig aftale.

Hvad skal du så nu?

Du har nu underskrevet købsaftalen og godkendt skrivelse fra købers rådgiver. Nu kan du slappe og gøre klar til overdragelsen. Har du allerede fundet en ny bolig, du kan flytte ind i, er det en bonus. Ellers skal du nu i gang med din boligsøgen.

De fleste sælgere sælger deres bolig først og leder efter ny bolig, når handlen er endelig.

Her kan du med fordel tilmelde dig køberkartoteker hos diverse ejendomsmæglere, tjekke boligsiden.dk og boliga.dk samt indsnævre dig på område og boligtype.

Top