Renter er en post, som alle i løbet af deres liv kommer til at stifte bekendtskab med. Medmindre du har et pengetræ i baghaven, vil du højest sandsynlig skulle ud og låne penge på et tidspunkt. Når vi optager et lån, vil renter være en naturlig og uundgåelig del af pakken. Renter kan dog være en svær størrelse at forstå.

Hvis du som mange andre er en smule forvirret over, hvad renter egentlig er, og hvad de forskellige rentetyper betyder, så er du landet det helt rigtige sted. Vi giver dig her en simpel forklaring af, hvilke typer af renter, der kan være særligt vigtige at kende til. Du får også et overblik over, hvad man bør være opmærksom på, når snakken falder på renter.

Hvad er en rente?

Det koster penge, når man vil låne penge. Renten er kort fortalt den pris, det koster at låne pengene. Renten er et gebyr, man betaler for at låne penge og er en udgift, der skal betales til långiveren udover det beløb, du har lånt. Da renten altid vil blive opgjort i procent af det samlede lån pr. år, skal du være opmærksom på at lånet bliver dyrere jo flere år, du har det.

Høj eller lav rente?

En høj rente betyder høje omkostninger, hvorimod en lav rente betyder lave omkostninger.

Hvilken type rente skal jeg vælge?

Inden for låneverdenen opererer man med to typer renter; en fast rente og en variabel rente.
Men hvad er forskellen, og hvilken type rente bør man vælge?

Hvorvidt du vælger en fast eller variabel rente vil afhænge meget af din specifikke situation og konteksten for lånet. Det vil blandt andet afhænge af, hvor meget og til hvad du ønsker at låne penge, men i høj grad også af, hvor risikovillig du er i forbindelse med lånet. Den primære forskel mellem de to typer renter ligger nemlig i, hvor stor tryghed du ønsker, og hvor stor en risiko du er villig til at løbe i forbindelse med dit lån.

Ved at vælge en fast rente vil du kende renten i hele lånets løbetid. Ved en fast rente vil renten blive fastsat og låst fra den dag, du optager lånet. Det betyder blandt andet, at dine boligudgifter ikke vil blive påvirket, selvom markedsrenten ændrer sig.

Det kan give en tryghed, da dine boligudgifter ikke vil stige, hvis markedsrenten stiger, men omvendt vil udgifterne heller ikke falde, hvis markedsrenten falder.

Rentetyper: variabel rente

Ved at vælge en variabel rente vil dit lån automatisk blive tilpasset markedsrenten i samfundet, hvorfor dit lån løbende vil få en ny rente. Markedsrenten kan både stige eller falde under lånets løbetid. Det betyder, at der også er større risiko forbundet ved at vælge en variabel rente frem for en fast rente.

En af de store fordele ved den variable rente er, at renten typisk er lavere end på et fastforrentet lån. Det kan derfor i sidste ende betyde, at du ender med et lån, som på sigt bliver billigere.

Overblik over fordele og ulemper ved fast og variabel rente:

Herover ser du en kort oversigt over, hvilke fordele og ulemper, der kan være forbundet ved at vælge henholdsvis en fast og en variabel rente:

Vi ved, at det kan være svært at gennemskue, hvorvidt man skal vælge en fast eller en variabel rente, da der er fordele og ulemper ved begge typer af lån. Valg af lånetype er meget situations- og kontekst bestemt, hvorfor vi vil anbefale, at du tager kontakt til en økonomisk rådgiver, som kan vejlede dig. Rådgiveren kan hjælpe dig frem til den mest fordelagtige løsning i lige netop din private og unikke situation – få et gratis rådgivningsmøde her.

Er renten på dine lån blevet dyrere, uden du ved det?

Lad os være ærlige. Renter, bidragssatser og afdrag er ikke det mest interessante at bruge sin tid på. Specielt ikke, hvis man ikke helt forstår, hvad renter og rentetyper er samt deres udvikling. Men de er faktisk vigtige at holde øje med. Renternes udvikling kan nemlig medføre, at du kan mindske din gæld eller opnå bedre vilkår, der sparer dig for penge hver måned. Få gennemgået dine muligheder til et gratis rådgivningsmøde med vores finansielle rådgivere – udfyld formularen her.

Top