Den største udgift, du kommer til at få i dit liv, vil formentligt være, når du skal købe bolig. I den forbindelse har du højest sandsynlig behov for at låne pengene til købesummen ved et realkreditinstitut og måske også i banken.  

Ved realkreditinstituttet er der to sædvanlige lånetyper i form af et fastforrentet lån og et variabelt forrentet lån, mens du i banken kan optage et banklån:  

Realkreditlån

Ved realkreditinstituttet er der to sædvanlige lånetyper i form af et fastforrentet lån og et variabelt forrentet lån:  

Fastforrentet lån 

Et fastforrentet lån optages typisk ved et realkreditinstitut, som udsteder obligationer svarende til det beløb, du ønsker at låne. At lånet er fastforrentet, vil sige, at den rente, som du betaler på lånet, ligger fast i hele lånets løbetid, hvor langt de fleste vælger en løbetid på 30 år. Renten vil altså ikke blive påvirket af lånemarkedet generelle rentestigninger- og fald.  

Et fastforrentet lån giver dig dermed økonomisk tryghed, da du ved, hvad lånet vil koste dig hver måned. Modsat så vil renten også typisk være højere sammenlignet med andre traditionelle lån med en variabel rente.  

Variabelt forrentet lån 

Flekslån eller rentetilpasningslån er begge variabelt forrentede lån, men der er ingen forskel på begreberne. Modsat et fastforrentet lån, så er renten på et flekslån variabel. Det vil sige, at du på forhånd aftaler tidspunkter med realkreditinstituttet, hvor dit lån tilpasser sig renten i markedet. Man skelner derfor mellem F1, F3 eller F5 lån, der dækker over, om renten skal være fastlåst 1 år, 3 år eller 5 år, hvorefter renten på lånet bliver tilpasset markedsrenten.  

Flekslån er blandt de billigste lån, du kan optage, da du kan tilpasse det perioder med lav rente. Du kan dog modsat også opleve, at renten stiger, og dermed kan dit flekslån gå hen og blive relativt dyrt. Med et flekslån opnår du dermed en lavere rente ved at acceptere en større usikkerhed omkring renteudviklingen i fremtiden.  

Banklån 

Ved banken er der en klassisk lånetype i form af et variabelt fastforrentet lån:  

Variabelt forrentet lån 

Når du køber fast ejendom, så kan du maksimalt låne 80 % af boligens købesum ved et realkreditinstitut, og du skal minimum selv kunne ligge 5 % af købesummen i udbetaling. Det typiske vil derfor være, at du optager et banklån til de sidste 15 % af købesummen.   

Et banklån er med variabel rente, og denne rente er højere end på realkreditlånet. Banken kan til enhver tid ændre renten, men til gengæld kan du hurtigt afdrage på gælden, hvis du skulle få ekstra penge til rådighed.  

Mulighed for afdragsfrihed 

Alle lånetyper kan med bankens eller realkreditinstituttets godkendelse aftales til at være afdragsfrie, hvor det mest almindelige er at vælge 10 års afdragsfrihed, men i dag kan man aftale helt op til 30 års afdragsfrihed. Det betyder, at du i en periode kan nøjes med kun at betale de løbende renter på lånet. Du skylder dog fortsat banken eller realkreditinstituttet de penge, som du har lånt til dit boligkøb, og du sparer ikke op i huset – Hvis du er nysgerrig på, hvad din nuværende bolig er værd, så prøv vores gratis online prisberegner her 

Det kan ofte give luft i den daglige økonomi at vælge et afdragsfrit lån, hvis du fx oplever en periode med en lavere indkomst eller har familieforøgelse på vej. 

Er du i tvivl om, hvilket lån, der passer til din økonomi? 

Det kan være en værdifuld investering at alliere dig med en uafhængig økonomisk rådgiver, hvis du ikke er vant til at begå dig med bankens indviklede lånebegreber. En uafhængig økonomisk rådgiver arbejder kun ud for dine interesser, og kan hjælpe med at skaffe dig så gode økonomiske løsninger som muligt. Uanset om dit ønske er at omlægge dine nuværende lån eller få hjælp i processen med dit boligkøb.  

Hvis du er nysgerrig på, hvordan en uafhængig økonomisk rådgiver kan hjælpe dig i din økonomiske situation, så kan du få en uforpligtende og gratis sparring med en uafhængig økonomisk rådgiver her 

Top