Et boligsalg indeholder flere dele, end man lige tror.

 

Derfor kan det også virke svært at tage det først skridt på rejsen mod sit nye hjem.

Vi har gjort salgsprocessen simpel for dig med denne boligsalgsguide, så du kan danne dig et overblik og ved, hvordan du kommer fra til salg til solgt i salgsprocessen.

Selvsalg eller ejendomsmægler

Første skridt på salgsrejsen er at finde ud af, om du vil sælge din bolig selv eller bruge en ejendomsmægler. Valget kommer ned til spørgsmålene om, hvor meget tid, du ønsker at bruge på det, og om du vil betale dig fra det. Et selvsalg indebærer, at du selv skal håndtere opgaver som at finde en køber, få styr på det juridiske i forhold til kontrakter og ejerskifte samt det sælgende arbejde i at forhandle en god pris på plads med køberen. Hvis du derimod vælger en ejendomsmægler, så står han for dette. 

Få en estimeret salgspris på din bolig ved at prøve vores prisberegner her.

Vejen fra salg til solgt: Overvej tidsmængden, arbejdsbyrden og omkostninger

Valg af ejendomsmægler 

Hvis du som de fleste vælger at bruge en ejendomsmægler til salgsopgaven, så skal du dernæst overveje, hvem du ønsker at bruge. Det er få gange i livet, at du kommer til at stå over for et boligsalg, og derfor er det også vigtigt at vælge rigtigt. For at træffe det rette valg kan du passende starte med at undersøge markedet. Her kan du fx tjekke statistikker for de forskellige ejendomsmæglere om deres liggetider, salgsrate og nedslag i pris. Derudover er det en god ide at spørge dine venner og familie til råds om deres oplevelser. 

Undersøg markedet, spørg venner til råds og tag kontakt til mægler

Hvis du har svært ved at vælge en ejendomsmægler, kan vi udpege den rette til dit boligsalg. Vi har samarbejde med udvalgte ejendomsmæglere i hele Danmark. Læs mere om vores gratis ydelse her.

Kontraktuel forberedelse af salget 

Når du har valgt den ejendomsmægler, du vil bruge, så indgår i en formidlingsaftale. Af denne fremgår jeres aftale om, at din bolig sættes til salg, hvad den skal koste samt hvilke udgifter, du skal betale til ejendomsmægleren. 

I forberedelserne til salget skal du fremskaffe forskellige dokumenter om din bolig til ejendomsmægleren. Ved salg af ejerlejlighed indebærer det fx ejerlejlighedskort, vedtægter for ejerforeningen samt kvittering for betalte fællesudgifter. Hvis du sælger et hus, så skal du også have lavet en tilstandsrapport, el-installationsrapport samt et energimærke. Som hussælger skal du desuden beslutte, om du vil gøre brug af huseftersynsordningen. Denne er nødvendig, hvis du ønsker at opnå ansvarsfrihed for skjulte skader i din bolig efter ejerskiftet. 

Vejen fra salg til solgt: formidlingsaftale, indsamling af dokumenter, huseftersynsordning

Praktisk forberedelse af salget

Du kommer især på banen i den praktiske del af forberedelserne til salget. Her skal du nemlig gøre din bolig præsentabel for købere. Det er fx en god ide at sørge for, at du ikke har for mange pynteting og nips stående fremme. Det gør det lettere for køberne at forestille sig en hverdag i din bolig. Derudover kan du passende rette op på mindre fejl såsom manglende lister og slidte gulvtæpper, inden der tages boligbilleder. På den måde fremstår din bolig præsentabel allerede i salgsopstillingen. 

Gør boligen præsentabel, ret op på mindre fejl, gør klar til boligbilleder

Boligen kommer til salg på markedet

Efter forberedelserne af salget begynder ejendomsmægleren sin jagt efter en køber. Her laver han en salgsopstilling, lægger din bolig på nettet og udsender måske din bolig til sit køberkartotek. Det betyder også, at køberne nu begynder at komme til fremvisninger i din bolig. Det er derfor en god ide at sørge for, at boligen er ren, når køberne kommer på besøg. Du kan samtidig med fordel lufte ud og åbne dørene, så rummene virker større ogmere indbydende. 

Ejendomsmægleren vil efter hver fremvisning give dig feedback på, hvordan det gik. Hervil han ofte komme med gode råd til, hvordan du kan gøre din bolig mere præsentabel. 

Vejen fra salg til solgt: gør rent inden fremvisninger, åben døre og luft ud, lyt til mæglernes feedback

Køberen findes

Når den rette køber findes, laver ejendomsmægleren en købsaftale. Denne skal både du og køberen underskrive. Du skal dog vente med at fejre salget for hurtigt, da køberen harseks hverdages fortrydelsesret. Som sælger har du ikke selv fortrydelsesret. 

Efter købsaftalen er underskrevet, sørger ejendomsmægleren for, at handlen bliver berigtiget. Berigtigelsen består i at lave et skøde, der ligeledes skal underskrives af både dig og køberen. Til sidst i handlen laver ejendomsmægleren en refusionsopgørelse, der giver både dig og køberen et overblik over jeres økonomiske mellemværende. Det kan fx indebære udgifter til el, vand og varme samt kontingent til grundejerforeningen. 

Vejen fra salg til solgt: købsaftale, berigtigelse, refusionsopgørelse

Køberen flytter ind 

Dispositionsdagen er den dag, hvorfra køberen fysisk og juridisk disponerer over dinbolig. Inden denne dag skal du have ryddet boligen, så den er klar til køberens overtagelse. Det er dog ikke krav om, at du skal rengøre boligen før overdragelsen. 

Når både du og køberen har godkendt refusionsopgørelsen, og saldoen er betalt, så er din bolighandel officielt afsluttet. 

Vejen fra salg til solgt: boligen er ryddelig, gennemgåelse af fejl og mangler, refusionsopgørelse

Er du i tvivl om dit næste skridt?

Vi ved, at et boligsalg er en stor beslutning, der kræver overvejelse. Vi sidder klar til at vejlede dig om stort som småt, hvis du er i tvivl om nogle steps i vores boligsalgsguide om salgsprocessen for, hvordan du kommer fra til salg til solgt.
Du er velkommen til at udfylde vores kontaktformular her.

Top