Kvinde lægger mønt i sparegris

Privatøkonomi er for mange et personligt anliggende. Du har måske selv prøvet situationen, hvor pengetanken var opbrugt før næste lønningsdag, eller at der har ligget en regning på spisebordet, som skulle have været betalt sidste måned?

Vi har alle oplevet stramme tider, men frygt ej. Du kan nemlig selv gøre en masse små ting i hverdagen, som kan vende røde tal til grønne og give lidt ekstra luft i budgettet. At optimere din privatøkonomi og spare penge behøver ikke nødvendigvis betyde store daglige ændringer. Vi har her samlet 11 tips til en sundere privatøkonomi. Bliv klogere på hvordan du let og enkelt kan skabe sunde og bæredygtige privatøkonomiske vaner:

1. Skab overblik

Et godt første skridt på rejsen til en sundere og mere bæredygtig privatøkonomi kan være at sætte sig ned og danne et overblik. Her kan du se på, hvilke indtægter og udgifter du har haft de seneste 3 måneder. Ved at skrive ned, hvor meget der er tikket ind på din konto, og hvor meget der er tikket ud, kan du give dig selv et godt udgangspunkt til at få øje på, hvor der kunne være penge at hente.

2. Oplist udgifter

Tabel over eksempler på faste og variable udgifter

Når du har fået et overordnet overblik over dine månedlige indtægter og udgifter, kan du med fordel gruppere dine udgifter efter, om de er faste eller variable.

Ved at gruppere udgifterne, kan du lettere danne et overblik over, om der er nogle af dine faste og/eller variable udgifter, som kan minimeres eller potentielt slettes. Du kan fx spørge dig selv: “Har jeg nogle faste udgifter, som jeg betaler til, men som jeg ikke bruger aktivt eller måske kan undvære, eksempelvis streamingtjenester? Eller har jeg nogle faste udgifter, som andre udbydere kan gøre billigere eksempelvis telefonabonnementer eller forsikringer?” Du kan også spørge dig selv: “Har jeg nogle variable udgifter, som jeg enten kan skære ned på antallet af eller helt undvære?” Der skal selvfølgelig være plads til hygge i økonomien. Men mange tænker ikke over, at variable udgifter, som to-go-kaffe og restaurantbesøg, hurtigt kan løbe op. Vidste du fx, at en daglig to-go kaffe kan ende med at løbe op i over 1.100 kroner om måneden?

3. Lav et budget

Når du har fået skabt et overblik over din nuværende økonomi, kan det være en god idé at lægge et fremtidigt budget. I budgettet noterer du, hvor meget du har udbetalt hver måned. Når du har fratrukket de faste udgifter, ved du, hvor meget du har tilbage til dine variable udgifter. Du ved hermed, hvor meget du kan bruge på mad, fornøjelser og andre uforudsete udgifter og stadig opretholde en sund og bæredygtig økonomi. Brug dit budget aktivt til at holde styr på økonomien og husk at tilpasse det, hvis der sker ændringer i din økonomi.

Skab overblik ved at downloade vores gratis budgetskabelon.

4. Spar op

Livet sker, og uforudsete udgifter vil dukke op i ny og næ. Det kan derfor være en idé aktivt at indtænke en “buffer” i din privatøkonomi. Du kan med fordel indtænke en opsparing i dit budget, så du hver måned får lagt et beløb til side til uforudsete udgifter. Hvis uheldet rammer, kan opsparingen bidrage til, at uforudsete udgifter ikke rammer din økonomi alt for hårdt. Og hey! En opsparing er også altid rar at have, hvis du på et tidspunkt ønsker foretage en lidt større forbrugsinvestering.

5. Planlæg måltider og indkøb

Små planlægningstiltag i din hverdag, kan have stor betydning for privatøkonomien. Du kan fx spare mange penge ved at planlægge dine måltider og dine husholdningsindkøb. Planlægning kan bl.a. minimere risikoen for, at du køber for meget, og at maden ender i skraldespanden. Vidste du, at en gennemsnitlig dansk familie smider spiselig mad ud for 7.200 kroner om året? Hvis du planlægger dine indkøb og forsøger ikke at købe mere mad, end du har brug for, vil du både kunne reducere madspild og spare en masse penge. Det må da siges at være en win-win.

6. Køb tilbud

Tilbud er geniale. Både hvad angår daglige husholdningsindkøb (mad, rengøringsmidler, osv), men også når det handler om diverse forbrugsindkøb (tøj, elektronik, osv.). Et af vores tips til en sundere privatøkonomi, kan være at gøre det til en ugentlig vane at tjekke tilbud og planlægge både måltider og indkøb herudfra. En sådan vane vil nemt kunne spare dig penge i dagligdagen. Vanen vil derudover også kunne bidrage til, at du ikke kører fast i de samme retter. Hvilket vi nok er mange, som kan være tilbøjelige til i en travl hverdag. Og husk, at udover de traditionelle fysiske tilbudsaviser, findes der efterhånden mange smarte apps, som gør det nemt at jagte tilbud. Disse apps gør det nemt og enkelt både at tjekke tilbudsaviser hvad end du er hjemme eller på farten, og nogle af dem giver sågar den ekstra mulighed, at du kan søge på specifikke varer og nemt finde ud af, om det, du mangler, er på tilbud. Det er da smart!

7. Minimer impulskøb

Impulskøb af både større og mindre karakter kan løbe op i mange kroner om måneden, uden man tænker over det. Impulskøb kan bl.a. minimeres ved at besøge supermarkedet færre gange ugentligt. Det vil automatisk mindske, at du udsættes for diverse fristelser, når du bevæger dig gennem supermarkedets lange gange. Husk da en indkøbsseddel! Den kan både sikre, at du får de planlagte varer med hjem og være en kæmpe hjælp til at holde fokus, når supermarkedets mange fristelser lokker på indkøbsturen.

Genbrugstøj

8. Køb genbrug

Genbrug er et nemt, simpelt og genialt sparetip. Overvej om du kan give nyt liv til noget, du allerede har i dit hjem og dermed undgå at skulle ud og købe nyt. Genbrugsbutikker kan også være en skattekiste med en masse godter. Det er klart værd at overveje, før du går ud og betaler fuld pris for en vare, som genbrugen måske allerede gemmer på.

9. Opfrisk rester

Der kan også være meget at hente ved at være opmærksom på at genbruge dine madrester. En rest kødsauce, rynkede grøntsager eller lignende kan hurtigt få nyt liv i nye lækre retter, hvis det bliver piftet lidt op. Så i stedet for at smide ud, kan du eksperimentere med, hvordan du kan give resterne nyt liv. Så gør du både din pengepung og mave glad!

10. Sluk for lys og el-apparater 

Gør det til en vane at slukke for lyset, når du forlader et rum, og sluk også for diverse el-apparater, når du ikke aktivt bruger dem. På den måde vil du hurtigt og nemt kunne spare penge på unødvendigt elforbrug. Et lille, enkelt tiltag, som vil bidrage til det større hele!

11. Få et fagligt økonomitjek 

Vi ved, at økonomi kan være en jungle at finde rundt i. Både den daglige økonomi, men særligt også når det handler om større økonomiske forhold som eksempelvis lån og vilkår. Også selvom man følger tips til en sundere privatøkonomi. Ved at få et økonomitjek fra en uvildig finansiel rådgiver kan du få set din økonomi igennem for mulige besparelser og stille dig stærkt både nu og fremadrettet.

Bestil et gratis og uforpligtende økonomitjek fra en uvildig finansiel rådgiver, der er godkendt af Finanstilsynet, uafhængig af banker og som kun arbejder ud fra dine interesser.

Top